تاریخ انتشار: ۱۲:۰۳ - ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۵
رویداد۲۴ گزارش می‌دهد؛

معمای تابعیت رضا پهلوی | آیا شاهزاده شهروند آمریکاست؟

حادثه ساده پاشیدن سس بر لباس رضا پهلوی، به ماجرایی فراتر از امنیت شخصی او تبدیل شد؛ از درخواست کمک مالی برای حفاظت گرفته تا بحث جنجالی درباره تابعیت آمریکایی. حالا اسناد و قرائن، روایت رسمی «فقط مقیم بودن» را با تردید‌های جدی مواجه کرده‌اند.

معمای تابعیت رضا پهلوی | آیا شاهزاده شهروند آمریکاست؟

رویداد۲۴ | حادثه پاشیدن سس قرمز بر لباس رضا پهلوی یک پیامد مشخص داشت؛ فرزند شاه مخلوع ایران پس از این اتفاق اعلام کرد سطح امنیت او با چالش مواجه است و در صفحه رسمی توییتر خود لینکی برای جمع‌آوری کمک مالی منتشر کرد. او از «هم‌میهنان» خواست برای افزایش سطح حفاظت از او کمک کنند.

این اقدام واکنش‌های متعددی در پی داشت. یک روزنامه نگار در توییتر مدعی شد که رضا پهلوی شهروند آمریکاست و بر اساس قانون این کشور «حفاظت از شهروندان آمریکا که تحت تهدید باشند، چه در داخل و چه خارج، بر عهده اف‌بی‌آی است و هزینه‌ای برای فرد ندارد». او مدعی شد سطح حفاظت بر اساس میزان تهدید تعیین می‌شود و درخواست کمک مالی یا نوعی «کلاهبرداری» است یا برخلاف ارزیابی امنیتی نهاد‌های آمریکایی که سطح فعلی حفاظت را کافی می‌دانند.

تناقض قدیمی؛ شهروند یا فقط مقیم؟

این ادعا از آنجا جنجالی شد که رضا پهلوی پیش‌تر در مصاحبه‌ای با ایران اینترنشنال گفته بود شهروند آمریکا نیست و تنها اقامت این کشور (گرین‌کارت) را دارد. او تأکید کرده بود هرگز تابعیت آمریکا را نپذیرفته است.

در سال‌های گذشته نیز اسنادی از سوی گروهی هکری منتشر شد که نشان می‌داد رضا پهلوی و همسرش گذرنامه کشور موناکو دارند و در بخش ملیت آن عبارت «نامشخص» درج شده است.

پاسپورت موناکوی رضا و یاسمین پهاوی

پاسپورت موناکوی رضا و یاسمین پهلوی

حامیان او با استناد به اعترافات رضا پهلوی و این سند، مدعی‌اند که شاهزاده به دلیل احساس وفاداری که به ملیت خود یعنی ایرانی بودن داشته، هرگز چیزی به جز یک تبعیدی در آمریکا نبوده و همیشه منتظر بوده تا به دعوت مردم به کشورش برگردد.

خانه‌ شاهانه در مریلند و ردپای اسناد

اما شواهدی وجود دارد که این روایت را با تردید مواجه می‌کند. سال گذشته اخباری درباره فروش خانه‌ای در ایالت مریلند آمریکا به قیمت حدود ۳ میلیون دلار منتشر شد که گفته می‌شد متعلق به رضا پهلوی است.

نتصاویر خانه سابق رضا پهلوی در مریلند آمریکا

نشریه تخصصی املاک «Realtor» نیز در گزارشی با عنوان «اقامتگاه سلطنتی رضا پهلوی در پوتوماک مریلند برای فروش» نوشت اسناد نشان می‌دهد این ملک به او تعلق دارد. این خانه که در سال ۱۹۹۶ خریداری شده، شامل ۷ اتاق خواب، چندین حمام، استخر و فضای سبز وسیعدر یک زمین ۱۱ هزار و ۵۰۰ متری بنا شده که همه جزییات آن به صورت سفارشی ساخته شده‌اند.

اسناد فروش خانه رضا پهلوی

سند فروش خانه پلاک 1105 واقع در خیابان گلن پوتوماک مریلند توسط رضا پهلوی

بررسی داده‌های وب‌سایت‌های ثبت املاک در آمریکا آدرس جدید رضا پهلوی را هم نشان می‌دهد. در آدرس جدید، در قسمت خریدار «آضر پی» همان رضا پهلوی باشد که برای رد گم کردن، نامش را برعکس کرده است.

جالب‌تر اینکه اگر به دنبال ساکنان سابق نشانی جدید محل سکونت رضا پهلوی در مریلند هم در اینترنت بگردید (پلاک ۱۱۲۱۴)، این اسم گزارش شده است: فرح پهلوی. ظاهرا خانه‌ای که دسامبر ۲۰۲۴ توسط رضا خریداری شده، در سال ۲۰۱۷ توسط فرح پهلوی خریداری شده بود.

سند خرید خانه جدید

سند خرید خانه جدید توسط رضا پهلوی واقعع در پلاک 11214 خیابان آلبرمیرتل واقع در پوتوماک مریلند

گره اصلی؛ ثبت‌نام در فهرست رأی‌دهندگان

حالا این خبر به چه درد می‌خورد؟ خبر زمانی اهمیت پیدا می‌کند که بدانید نام رضا پهلوی و همسرش در فهرست رأی‌دهندگان ایالت مریلند ثبت شده است. ثبت‌نام در این فهرست، به‌طور معمول مستلزم داشتن تابعیت آمریکاست. البته جای شکرش باقیست که رضا پهلوی هیچ گزینه‌ای را برای حزب مورد علاقه خود انتخاب نکرده است.

سند رای دهندگان مریلند

نام رضا پهلوی و همسرش یاسمین پهلوی در فهرست رای دهندگان مریلند آمریکا

نکته مهم اینکه در بعضی شهر‌های ایالت مریلند غیرشهروندان هم اجازهٔ رأی دادن در انتخابات محلی نظیر انتخابات شهرداری و شورای شهر را دارند. اما این قاعده در مریلند تنها منحصر به شهر‌های تاکوما پارک و هیتسویل است که غیرشهروندان مثلا دارندگان گرین کارت هم می‌توانند رای بدهند، اما در مورد محل اقامت رضا پهلوی، یعنی پوتوماک، فقط شهروندان آمریکا حق رأی دارند و این قانون برای همه انتخابات (ملی، ایالتی، محلی) برقرار است. از این مهمتر، این منطقه اصلا شهرداری مستقل ندارد و بنابراین در آن اساسا انتخابات محلی مستقلی مثل بعضی شهر‌ها که به غیرشهروندان اجازه رأی می‌دهند، برگزار نمی‌کند.

چرا رضا پهلوی دروغ می‌گوید؟

اما چرا رضا پهلوی از اعتراف به این واقعیت اجتناب می‌کند؟ مسئله فقط یک اختلاف روایت نیست؛ موضوع به «وفاداری» بازمی‌گردد. غیر آمریکایی برای شهروند شدن باید قسم بخورد که به قانون اساسی آمریکا وفادار است و از هر «وفاداری خارجی» دست می‌کشد. این محدودیت برای یک شاهزاده فعال دردسر ساز است. به همین دلیل است که بسیاری از اعضای خانواده‌های سلطنتی جهان ممکن است در آمریکا زندگی کنند، اما شهروند نمی‌شوند. چون نمی‌خواهند تابعیت قبلی خود را رها کنند یا مجبور به اعلام وفاداری به قانون اساسی آمریکا و دست کشیدن از وفاداری به کشور خود باشند.

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
نظرات شما